Historien om sjukvårdspartiet Västra Götaland
Partiets historia börjar år 1997 då Lennart Sandström började engagera sig för att bevara rehabiliteringenskliniken i Vänersborg. Han samlade ihop en grupp drivande människor och skapade en grupp som kallade sig för Rehabgruppen. De försökte idogt påverka dåtidens politiker att backa om förslaget, dock upplevde de redan då, att politikerna inte lyssnade. Inför landstingsvalet 1998 bildade de Sjukvårdspartiet - Folkets Vilja.
Sjukvårdspartiet fick i valet 1998, 32 251 röster vilket innebar 6 mandat i regionfullmäktige och partiet fick en vågmästarroll. I valet 2002 fick partiet 3,79 procent vilket motsvarar 33 108 röster och innebar 6 mandat i regionfullmäktige. Efter valet fick Sjukvårdspartiet fortsätta i opposition då Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet valde att fortsätta sitt majoritetssamarbete. Valet 2006 är sjukvårdspartiets tredje val och de landar på strax över 30 000 röster. Majoriteten i regionfullmäktige, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet fortsatte återigen att regera tillsammans och Sjukvårdspartiet hamnade i opposition. Inför valet 2010 ingick Sjukvårdspartiet en valsamverkan med det lokala partiet Vägvalet i Göteborg vilket resulterade i partiets främsta valresultat, sju mandat i regionfullmäktige. Dock blev det ett omval 2011 och då hamnande partiet strax under tre procents strecket.
Efter valet 2011 har Sjukvårdspartiet inte haft den drivkraft som krävts för att åter ta sig in i regionen men så händer något igen, mycket likt händelsen som från början skapade Sjukvårdspartiet. Akutmottagning i Lidköping läggs ned. Vi som arbetade på sjukhuset försökte ihärdigt tillsammans med allmänhet, näringsliv och lokala kommunpolitiker på alla tänkbara sätt få politikerna att lyssna, få dem att förstå att utredningen som låg till grund för förslaget var undermåligt och innehöll flertal uppenbara fel. Alla risk- konsekvensanalyser som utfördes lyste röda med varningar om svårigheter med bemanning, hotad patientsäkerhet och en förlust av ovärderlig kompetens ändå verkställdes beslutet och den 28 november stängdes akutmottagningen. Nu snart ett år senare kan vi se att det vi varnade för har infriats. Bristen på personal, kompetens och vårdplatser på Skaraborgs sjukhus är ett faktum.
Sjukvårdspartiet Västra Götaland är nu på frammarsch. Nedläggningen av akutmottagning i Lidköping må vara startskottet men hela regionens vård går på knäna. Tanken om centraliseringen av vården fortsätter att skörda mottagningar och sjukhus trots att all forskning visar att det inte är rätt väg att gå. Viss spjutspetsvård ska absolut finnas på ett fåtal sjukhus men den nära grundläggande och livräddande vården ska finnas nära människan.
Vårt mål är att ta oss hela vägen in i regionen vid valet 2026. Vi vill med vår kunskap och erfarenhet visa vägen framåt för en stabil och trygg vård för alla invånare i hela Västra Götaland